Histori

Fästningsrestaurangen Kamu! – glädje, vänskap och god mat

Fästningsrestaurangen Kamu! i Hamina Bastionis historiska kasematter uppstod av vänskap och kärlek – vänskap människor emellan och kärlek till god mat, dryck och stämning.

På Fästningsrestaurangen Kamu! serveras gästerna läckerheter av restaurangens erfarna kompisar tillsammans med restaurangproffs. Alla de betjänar dig med glädje och hjärtat, utan brådska – samtidigt som de krossar fördomar och förändrar världen en portion i taget.

Mer utrymme för vänskap

Kamu!s historia började med pop-up-restaurangen Salute Gli Amici! som serverade läckerheter under den internationella militärmusikfestivalen Hamina Tattoo 2012. Efter att ha samlat mod fortsatte kompisarna denna vänskapens framgångshistoria och öppnade Restaurang Kamu! i hjärtat av Fredrikshamn.

Restaurangen lockade gäster med sin filosofi om vänskap, sin goda mat och sina evenemang så att lokalen höll på att bli trång. Hösten 2016 flyttade kompisarna till de historiska kasematterna i Hamina Bastioni. Nu finns det ännu mer utrymme för vänskap i Fredrikshamn!

Låt oss ha kul och förändra världen!

Fästningsrestaurangen Kamu! har sin förebild i en trattoria i Rom som drivs efter samma vänskapsfilosofi. Idén introducerades i Finland av teologen och författaren Jaakko Heinimäki, och kompisarna i Fredrikshamn nappade på den som första i Finland. Idag är Heinimäki en stor vän till Fästningsrestaurangen Kamu!, Don Kamu. Kamu!s faddrar är författaren Sofi Oksanen, Teets vänner rf:s ordförande Pirkko Arstila och Jussi Yrjönen, byggproffs från Fredrikshamn.

God mat, härlig stämning, samvaro utan brådska och vänskap. Allt detta utgör Fästningsrestaurangen Kamu! Enligt sin romerska förebilds vänskapsdeklaration:

”Vår högsta önskan är att ha kul och att förändra världen. 
Låt oss börja med vår egen hemstad.
Låt oss bygga en stad utan murar och hinder,

tillsammans med människor som lyssnar på varann,

eftersom det inte är någon brådska.
 
Denna är en vänlig stad, 
vännernas stad. 
Länge leve vännerna!”